Medical Taping

Tapen – Bandageren – Medical taping

Tapen en bandageren wordt aanbevolen voor (het voorkomen van) letsels aan gewrichten en/of spieren. Het doel van een tape of bandage kan een preventief doel zijn, een therapeutisch doel of nazorg na een kwetsuur. 

Wat is het verschil tussen tapen en bandageren ?

Tapen

Met behulp van tape kan een gewricht gestabiliseerd en/of ondersteund worden en kan de rek op spieren, pezen, bindweefsel en andere weke delen verminderd worden. De tape gaat hierbij dienen als kunstmatige spier, pees of gewrichtsband. Je maakt hierbij gebruik van kleefverbanden die niet elastisch zijn. Een tape is een niet-elastisch, klevend, scheurbaar verband op linnenbasis.

Bandageren

Bandageren is een methode om gekwetste structuren te fixeren en te ondersteunen. Je maakt hierbij gebruik van zwachtels die variëren van licht elastisch tot zeer sterk elastisch, poreus en niet poreus, en wel of niet klevend.

Het doel van een tape of bandage kan preventief of therapeutisch zijn of bedoeld zijn als nazorg na een kwetsuur:

  • Preventief: Bent u gevoelig voor blessures en heeft u een vrijetijdsbesteding waarbij de belasting zo hoog kan oplopen dat een blessure gemakkelijk kan optreden, laat dan van te voren een tape of bandage aanleggen.
  • Therapeutisch: U herkent wat symptomen van een mogelijke overbelasting. U kunt dan een ‘herinneringstape’ laten aanbrengen. Deze tape herinnert u aan een bepaalde beweging om overbelasting te voorkomen.
  • Nazorg: De blessure is ‘genezen’, maar het betreffende gewricht of de gekwetste spier is nog verminderd belastbaar. In dit geval kan dan een tape of bandage ondersteuning bieden.

Het beste is om de tape of bandage niet langer dan 1 á 2 dagen te laten zitten. Er kunnen namelijk huidirritaties optreden of zelfs huidbeschadigingen. Mocht de tape al na een korte periode na het aanbrengen beginnen te jeuken of prikken, neem dan meteen contact op met de behandelend therapeut.

Medical Taping Concept

Het principe van Medical taping berust op een ander principe. 

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

De achtergrondgedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Het toepassingsgebied mag breed genoemd worden: Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog).

Onkosten
Voor het gebruik van het materiaal wordt een onkostenvergoeding gevraagd. Indien gewenst kan het tapemateriaal ook zelf meegenomen worden na overleg.

Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken?

Meestal beginnen de klachten in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig. Er is sprake van een soort overreactie van het afweermechanisme, waardoor de slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren. Een verstopte neus/loopneus en niesbuien worden door mensen met hooikoortsklachten genoemd als meest irritante symptomen. Ook jeukende c.q. rode ogen, benauwdheid en een jeukend verhemelte zijn veel voorkomende klachten. Zelfs vermoeidheid en koorts zijn veelgehoorde problemen. Het kan zelfs voorkomen dat mensen het hele jaar door last hebben van hooikoorts.

Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed kan worden uitgeoefend op de bij het innervatiegebied behorende weefselstructuren van de ruggenmergsegmenten. De kinesiotape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen

Wilt u weten of medical taping een optie is
voor u ?

Vraag het de fysiotherapeut.

Van Drempt

Triggerpoints, Fysio- en Manuele therapie

Tullekenshof 1
6666EC Heteren
0619107678
info@fysiovandrempt.nl

 

Openingstijden
Dinsdag 09:00 - 18:00 uur
Woensdag 09:00 - 18:00 uur
Donderdag 09:00 - 18:00 uur
Vrijdag 09:00 - 18:00 uur